Sistem od tri nivoa za izvoz u SAD
Postavio(la) admin u 21.10.2015. 21:56

podrum_sistem3nivoaSve više srpskih vinarija upire pogled ka primamljivom američkom tržištu. Već je bilo uspešnih izvoznih rezultata, ali još uvek ne razumeju svi vinari kako funkcioniše izvoz u SAD. Ovim tekstom ćemo pokušati da pomognemo...


Proširene novosti

podrum_sistem3nivoaSve više srpskih vinarija upire pogled ka primamljivom američkom tržištu. Već je bilo uspešnih izvoznih rezultata, ali još uvek ne razumeju svi vinari kako funkcioniše izvoz u SAD. Ovim tekstom ćemo pokušati da pomognemo.

Teško je za strane proizvođače vina da se probiju na američko tržište, razviju pouzdane kontakte, izgrade odnose sa renomiranim uvoznicima i distributerima. Potrebno je vreme i napor. Proizvođači treba da dobro razumeju kako funkcioniše distribucija u Sjedinjenim Američkim Državama, a prva stvar koju treba razumeti je da je distribucija alkoholnih proizvoda u Americi regulisana sistemom od tri nivoa.

U ovom sistemu, koji je usvojena nakon ukidanja prohibicije, svi proizvodi koji sadrže alkohol moraju biti vođeni kroz tri odvojena agenta - uvoznika, distributera i trgovca - pre nego što se pojave za prodaju krajnjem potrošaču.

Takođe, protivzakonito je da strani proizvođači ili dobavljači alkoholnih proizvoda direktno prodaju svoju robu kupcu u pojedinoj američkoj državi. Obavezna je saradnja sa uvoznikom koji ima sedište u SAD.

Da bi bili u saglasnosti sa zakonom, uvoznici moraju imati dva dozvole: federalnu dozvolu izdatu od strane Poreskog biroa za trgovinu alkoholom i duvanom (Alcohol and Tobacco Tax Trade Bureau - TTB), i dozvolu koju izdaje državni organ u državi u kojoj uvoznik ima sedište.

Uvoznik ima sledeće nadležnosti:Obavljanje carinskih formalnosti i papirologije tokom procesa uvoza;Registracija proizvoda i obezbeđivanje da etiketi proizvoda bude odobrena od strane TTB (tu računajte na 2-3 nedelje zakašnjenja);Ugovaranje distribucije proizvoda preko mreže distributera;Upravljanje komercijalnim rizicima, osigurava da je proizvođač plaćena i rukovodi promocijama i marketinškim aktivnostima vezanim za proizvod.

Od distributera se očekuje da:Distribuira proizvod do trgovaca i ugostitelja;Održava važeću dozvolu u svakoj državi u kojoj će proizvod biti distribuirana.

Sjedinjene Države su dom stotinama distributera, ali na tržištu dominira pet velikih vinarija koje zajedno kontrolišu više od 50% tržišnog učešća u distribuciji vina.

Ove vinarije su:

 

 

Samo trgovci i vlasnici restorana su ovlašćeni i imaju dozvolu da prodaju proizvode koji sadrže alkohol krajnjim korisnicima.